Boyle Construction

Boyle Construction

Project Profile

Allentown Central Catholic Lab, Cafeteria, and Gym Renovations

Allentown, Pennsylvania

Client
Allentown Central Catholic High School
Contact Name
Mr. Blair Tiger
Consultants
Breslin Ridyard Fadero Architects
D’Huy Engineering, Inc.
Systems Design Engineering
Sustainable Energy Fund
Services
Construction Management, GMP Cost Plus Fee
Final Cost
$677,000 (Boyle contract only)
Project Start Date
June 2016
Project Completion Date
September 2016

Project Description

To help Allentown Central Catholic High School support changes in its curriculum, become more energy efficient, and update its technology, Boyle provided construction manage-ment services for laboratory, cafeteria, and gymnasium renovations. The 6,200 SF Lab renovations created seven lab classrooms and an engineering classroom with ADA accessi-bility and 21st century science and safety resources. The space also features a teachers’ lounge and storage space. The 19,500 SF Cafeteria renovation included new heating and air condi-tioning systems, LED lighting, new flooring, and a new ceiling. The 12,000 SF Rockne Gymnasium received new paint, LED lighting, and flooring, and the Weight Training Room now features high-impact flooring with a turf strip for agility training, new equipment and LED lighting, and fresh paint.

The science wing renovations included:

  • Two Chemistry Labs, a Physics Lab, an Environmental Science Lab, a Science Lab, and two Biology Labs
  • New walls, acoustical tile ceilings, lighting fixtures and controls, and marker boards
  • New laboratory casework, cabinet fume hoods, drying ovens, and ventilation with gas service
  • Storage
  • Teachers’ lounge

 

The Cafeteria renovation provides seating for 288 and featured:

  • Toilet Room upgrades
  • New flooring, walls, millwork, and acoustical tile ceilings
  • Fresh paint
  • New heating and air conditioning systems and lighting
  • New TVs
  • Relocation of existing serving line
  • Dry storage area, oven, and a warming cabinet

 

The Rockne Gymnasium renovation comprised:

  • New gym flooring, scoreboard, and banner display cabling
  • Fresh paint
  • New “barn” style doors for the equipment storage area
  • Upgraded Toilet Room finishes
  • New lighting fixtures and controls
  • New high-impact flooring with a turf strip in the Weight Training Room and new weight training equipment